využití dřeva

02.02.2012 17:30

 

VYUŽITÍ DŘEVA

DUB

Dřevo dubu letního je tvrdé, pevné, těžké a vyznačuje se vysokou trvanlivostí. Z původních dřevin nejlépe snáší změny vlhkosti a vlivy počasí, při dlouhodobém ponoření pod vodou zkamení, je odolné vůči škůdcům. Používá se k výrobě konstrukcí, obkladů, parket, panelů, sudů (především na víno a pivo), pražců, v námořním průmyslu a v dřívějších dobách i k výrobě mlýnských kol a trvanlivého nábytku. Ze sloupnuté kůry se získávalo tříslo pro koželužství.Dub je možné použít jako palivo, ve srovnání s bukem má výhřevnost 70% (to znamená srovnatelnou se smrkem). Dřevo by ale mělo nejprve dva roky ležet pod širým nebem, aby ho déšť zbavil tříslovin, teprve poté 1-2 roky prosychat. Pokud byl nedostatek dřeva na uzení, používal se i dub obvykle v kombinaci s olší nebo jinou vhodnější dřevinou.

BUK

Řada kultivarů se vysazuje v parcích jako okrasné stromy, nebo masově pro dřevo. Dřevo se používá v nábytkářství (využívá se jeho dobré ohebnosti po ohřátí párou), truhlářství, na výrobu parket, železničních pražců či kuchyňského nářadí. Je velmi výhřevné. Dříve se suchou destilací bukového dřeva vyráběl methanol (dřevný líh) a bylo i materiálem pro výrobu dřevoplynu.

 

OLŠE

 

 Je to jedna z nejoblíbenějších dřevin pro řezbáře (společně s lipovým dřevem), díky svojí měkkosti a dobré obrobitelnosti. Bohužel, stejně jako lipové řezivo, trpí často červotoči a jinými dřevokazným hmyzem.

Z větších stromů se krájejí dýhy. Tyto dýhy jsou vcelku oblíbené, protože olšové dřevo krásně ?prosvětlí? interiér. Používají se hojně hlavně na kuchyňské linky z OSB desek. Na venkově se z olše vyrábí předměty pro domácí zvířata (například koryta na krmení prasat), právě kvůli jeho vlastnostem ve vodě. Kůru olší používají koželuhové na činění kůže, protože obsahuje hodně třísla.

My olšové dřevo příliš nevyužijeme.Na masivní konstrukce se nehodí, protože je příliš měkké. Na umělecké předměty se také moc nehodí, protože nemá žádnou kresbu. Snad jenom na nějaké složité tvary bez nároků na krásu (na tvary, které se potom budou mořit nebo natírat).

BŘÍZA

Březové dřevo je pověstné hlavně díky svým dobrým vlastnostem při topení. Hoří i za syrova, naopak necháme-li ho příliš vyschnout, shoří jako papír a mnoho nezahřeje. Používá se hlavně na topení v polenech do krbu. Dnes se používá hlavně k soustružení. Točí se z něj například vázy, svícny, ale také dřevěné slánky, nebo kořenky. Nebo z něj lze vyrábět pěkné misky, ať už soustružené, nebo jenom dlabané dlátem. Pro výrobu nábytku se moc nehodí, nemá příliš pěknou kresbu a výsledek by byl takový ?plochý? (bez výraznější kresby, jako kdyby byl z plastu). Na venkově je časté použití březových větviček na výrobu košťat (říká se jim metly).